Notícies

Depuradores naturals per arribar a tot arreu i respectar el medi ambient

Amb el 96% del sanejament de la població d’Osona i del Lluçanès ja coberts per estacions depuradores, s’aposta per la incorporació de sistemes de depuració naturals i de baix consum energètic per a completar el tractament de les aigües residuals dels petits nuclis restants.

Les depuradores naturals, les quals utilitzen aiguamolls artificials amb vegetació de ribera i plantes halòfites associades a bacteris, ofereixen un tractament d’aigües efectiu, de baix cost i sense necessitat d’energia.

Són les que s’aplicaran a les futures depuradores de Vilanova de Sau i Santa Eulàlia de Puig-Oriol. Aquestes, no només redueixen els contaminants habituals com la matèria orgànica i els nutrients, sinó que també minimitzen la presència de fàrmacs i patògens, sense requerir consum energètic ni químics. A més de ser ecològics, aquests sistemes aporten un benefici afegit en crear hàbitats humits que afavoreixen espècies com amfibis, fomentant així la biodiversitat local.

Per a municipis com Rupit, Montesquiu i Muntanyola, amb superfície disponible insuficient  per als sistemes naturals, s’han escollit tecnologies compactes i de baix consum energètic com el contactor biològic rotatiu.

Amb aquestes iniciatives,  el sanejament en alta el tractament d’aigües del Consell Comarcal d’Osona, gestionat per amb Depuradores d’Osona SL esdevindrà un exemple de gestió sostenible de l’aigua, mostrant com la innovació ecològica en les infraestructures pot no només millorar la qualitat de l’aigua, sinó també contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i la preservació del medi ambient.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *