Notícies

Benjamí Pons: “Aquí la nostra opinió és important”

Parlem amb el cap de l’Àrea Oest de Depuradores d’Osona sobre la seva feina, la seva relació amb el tractament d’aigües residuals i la implicació dels Caps d’Àrea en el desenvolupament de projectes de depuradores.

Explica’ns en que consisteix el rol de cap de planta, Cap de Zona?

La feina de cap de planta té diversos àmbits: control econòmic, de processos, de personal al meu càrrec i de que els equipaments funcionin correctament. A DOSL l’estructura és força gran i això permet que tinguem molt de suport. Tenim suport en el manteniment, en la gestió de personal, en els aspectes més tècnics etc. En altres empreses la meva posició era més solitària, però aquí tinc més acompanyament. En el dia a dia faig feines tan administraves com tècniques, així com de suport als treballadors sota el meu càrrec.

Al cap i a la fi ets la persona de referència del teu personal.

Exacte, si hi ha qualsevol problema o situació nova em reporten a mi. Primer intento solucionar-ho jo i, si no és possible, la meva feina és traslladar el problema als companys de Vic per buscar la solució plegats.

Alguna particularitat de les plantes que gestiones?

La principal peculiaritat de la meva àrea és que són plantes petites i molt disperses geogràficament. Això ens obliga a ser molt precisos amb les rutes de visites a instal·lacions. Hem de maximitzar els 5 operaris que tenim i els recursos econòmics que representa moure a aquestes persones per la nostra àrea. Hem d’optimitzar la benzina que gastem i el desgast dels cotxes així com el temps dels nostres empleats. Els operaris que depenen de mi són els meus ulls. La clau per què tot funcioni és donar-los confiança i que ells confiïn en mi per prendre les decisions correctes.

En quins projectes participes?

Ara mateix estic involucrat amb l’ampliació de l’EDAR d’Olost, la EDAR de Torelló, així com altres petits projectes de la meva àrea. A més, estic participant activament en un projecte intern d’implementació d’un programa de gestió del manteniment de les instal·lacions i els processos. La idea és que el programa ens permeti entrar les dades de procés i que pugui ajudar als operaris a saber quines tasques que cal fer en cada instal·lació.

Poder col·laborar en projectes de les EDARs que gestiono és molt positiu. En empreses en les que he treballat anteriorment ens donaven el projecte ja acabat. Aquí la nostra opinió es té en compte en el disseny de les instal·lacions com a explotadors.

Creus que aquesta manera de treballar us ajuda?

Sí, perquè facilita la feina a tothom. Els enginyers saben com dimensionar les instal·lacions i els caps de planta sabem com funciona el dia a dia, a més, tenim un responsable de projectes i un director tècnic amb molta experiència i que en saben molt, fent tots plegats un bon equip.

Quina part de la teva feina gaudeixes més?

Gaudeixo de la meva feina en general. La vocació en aquest mon ve des de que vaig fer una assignatura d’aigües residuals a la carrera d’enginyeria química. Arran d’això vaig decidir fer un màster sobre tractament d’aigües residuals que em va obrir les portes a treballar dins del sector.

Quines feines havies exercit anteriorment en el sector de l’aigua?

Vaig començar a Sorea a finals del 2001 a la depuradora de Vila-Seca, que és una EDAR immensa, destinant-me en poc temps a Caldes de Montbui, on portava un grup de 5 EDAR’s. Al cap d’un any em vam destinar a gestionar les EDAR’s de Sant Celoni i Arbúcies, portant també la depuradora industrial de la Danone de Parets del Vallès. Al cap d’uns anys vaig passar a portar un grup de petites EDAR’s a la província de  Girona i finalment he acabat aquí, a Depuradores d’Osona, tot a través del grup d’Aigües de Barcelona.

Què et va portar a voler treballar a DOSL?

Quan vaig entrar a DOSL encara estava participada per Aigües de Barcelona, per això coneixia l’empresa. Osona sempre havia estat una zona referent per a nosaltres: es feia molta pinya entre els empleats i hi havia moltes formacions. Quan vaig entrar al sector estaven en una “època daurada”, després l’empresa va passar una època amb pocs recursos i ara s’està reflotant i actualitzant.

Què és el que més valores de treballar a DOSL?

Aquí sents que col·labores en tot, la gent té molt bona predisposició i la varietat de plantes amb les que comptem em permet aprendre molt. Les guàrdies que fem són per a totes les depuradores i ens obliga a conèixer les peculiaritats de les EDAR’s de les altres zones que gestionen els meus companys. Fem un bon equip tots plegats i ho gaudeixo molt.

Per què aconsellaries treballar a DOSL?

L’ambient és molt bo. Passem un terç de les hores del dia aquí així que aquest factor és molt important. Hem d’estar tots moltes hores junts. Així que més ens val estar a gust, tots plegats. La manera en la qual està organitzada la feina és molt positiva per a tots. Si hi ha un problema mai et sents sol, ens animen a demanar ajuda sempre que la necessitem i crec que és molt positiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *