Notícies

Al llarg dels darrers 15 dies la planta depuradora de Vic ha produït més energia de la que ha consumit

  • El binomi aigua-energia ha esdevingut prioritari pel Consell Comarcal d’Osona i Depuradores d’Osona.
  • Les inversions en panells fotovoltaics finançades per la Diputació de Barcelona i els algoritmes finançats per l’Agència Catalana de l’Aigua han contribuït a aquesta fita

Al llarg dels darrers 15 dies, la planta depuradora (EDAR) de Vic hagi tingut una balanç energètic positiu. Això vol dir s’ha produït més energia de la que s’ha consumit en el procés de sanejament de les aigües. Els panells fotovoltaics instal·lats a l’EDAR aquest any, que va finançar la Diputació de Barcelona i l’optimització de la generació de biogàs i la implantació d’un algoritme especial per gestionar l’aportació d’oxigen al reactor biològic, finançat de l’Agència Catalana de l’Aigua, han contribuït a la fita.

El procés de depuració de les aigües residuals necessita molta energia elèctrica per poder-se dur a terme, i acaba sent un cost econòmic molt important, ho ha sigut sempre i més des de l’increment de cost de l’energia dels darrers anys. És per aquest motiu que el binomi aigua-energia ha esdevingut prioritari pel Consell Comarcal d’Osona i Depuradores d’Osona, SL.

A la planta depuradora de Vic, es tracten les aigües de Vic, St. Eugènia, St. Julià de Vilatorta, Calldetenes i Gurb. Aquests 5 municipis consumeixen la meitat de tot el cabal d’Osona. Per tant tota l’aigua residual dels municipis de de Vic, St. Eugènia, St. Julià de Vilatorta, Calldetenes i Gurb s’ha pogut depurar sense necessitat de consumir energia elèctrica de companyia atès que s’ha utilitzat energia elèctrica generada a la pròpia EDAR, entre un 20% i un 25% s’ha produït amb plaques fotovoltaiques i més d’un 80% amb els motors de cogeneració.

L’objectiu del Consell Comarcal d’Osona i Depuradores d’Osona S.L. és arribar a la neutralitat energètica total i permanent, una vegada s’hagi implantat la futura plataforma de fangs a Vic, on s’hi tractaran la major part dels fangs de depuradores municipals de la comarca i amb la qual s’aconseguirà augmentar la producció de biogàs en un 30%.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *