L’electricista-projectista de DOSL des del 1997 comença un règim de jubilació parcial i reflexiona sobre com ha canviat el seu ofici al llarg dels darrers 27 anys.
En Toni Casassas va entrar a treballar a DOSL l’any 1997 com a tècnic de manteniment de les instal·lacions elèctriques. Al llarg d’aquests anys ha vist com el seu ofici s’ha anat digitalitzant, les seves responsabilitats han augmentat i com l’empresa ha evolucionat a través de la incorporació de noves tecnologies i l’aplicació d’estàndards de seguretat.
Com vas acabar treballant per a DOSL?
Jo era electricista en una empresa que en aquell moment no anava gaire bé. Buscant altres sortides una persona, la qual la seva parella treballava aquí, em van posar en contacte amb depuradores. A partir d’aquí vaig seguir el procés habitual amb les entrevistes i tot plegat fins que em van agafar.
Com és que vas començar fent festa?
El dia que vaig entrar a treballar a DOSL va néixer la meva filla petita. Així que el primer que vaig fer a l’empresa va ser agafar els dos dies que en aquell moment es podien agafar pel naixement d’un fill.
Com ha evolucionat el teu rol des de llavors?
Em van contractar com a electricista, per fer manteniment de les instal·lacions. Al llarg dels anys he anat passant a portar temes més tècnics. Porto tot el tema de fer els esquemes de les instal·lacions de les EDAR i també dels nous projectes que s’estan tirant endavant. Actualment planifico les noves instal·lacions elèctriques i m’asseguro que les que fem servir es mantinguin en bon estat.
Quin paper tens en la instal·lació de plaques solars a les EDAR?
L’únic aspecte en el que no participo és en la instal·lació de plaques solars. Tot i això cada cop ens consulten més on i com posar-les per fer-ho tot més efectiu.
Com ha canviat la manera en la que treballeu?
Abans les meves eines eren tornavisos i alicates. Ara gran part de la meva feina passa davant un ordinador. Tot i que segueixo fent servir eines manuals.
El que més destacaria però és la seguretat amb la que treballem. Amb l’entrada del segle XXI s’han implementat estàndards de seguretat que definitivament han canviat i millorat les nostres condicions de treball. En aquest sentit DOSL sempre s’ha assegurat de que aquests estàndards es complissin. De fet en general han anat per davant.
Quin era el funcionament de DOSL en aquell moment?
Al llarg dels darrers 27 anys hem passat de treballar amb un esclop i una espardenya a tenir molta tecnologia involucrada amb el que fem. A la part tècnica s’han unificat processos.
Quan vaig entrar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) feia l’encàrrec de crear una planta depuradora, una empresa la construïa i al cap d’un any es cedia la gestió a DOSL per què en fes l’explotació.
Durant aquest temps hem vist que hi havia errors que hem anat corregint per evitar averies. Sempre ens han demanat que fem les coses bé i ens prenguem el nostre temps. No volen que correm, els interessa sobretot que el que fem estigui ben fet, perquè així ens reclamarà menys manteniment, és una bona manera de treballar.
Ens pots explicar que és una revisió de baixa?
Per normativa les instal·lacions elèctriques que es troben en llocs humits han de passar per una revisió anual interna i una revisió externa cada 5 anys. La revisió de baixa se centra en comprovar que els terres estiguin bé, que els diferencials funcionin, que els aïllaments no tinguin filtracions i els llums d’emergència funcionin correctament.
Quan heu de fer un esquema que heu de fer exactament?
Últimament rebem encàrrecs de construir plantes més aviat petites, generalment el que fem és recomanar a l’empresa que construeix la depuradora una disposició, un ús de peces i unes maneres de treballar que sabem que són més efectives.
Per què creus que se us consulta sempre abans de donar cap pas?
El Consell Comarcal i l’empresa constructora podrien tirar pel dret i no seguir les nostres recomanacions però crec que nosaltres com a equip i DOSL com a empresa ens hem guanyat la seva confiança.