Notícies

DOSL reforça el seu compromís amb la sostenibilitat

Depuradores d’Osona continua avançant en la millora de la sostenibilitat ambiental de les seves instal·lacions i processos. En els darrers anys, ha implementat mesures per reduir el seu impacte ecològic, com la millora de l’eficiència dels sistemes, la incorporació de maquinària de baix consum energètic, la instal·lació de plaques solars en diverses estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) i la creació de depuradores naturals.

Aquest 2025, el Dia Mundial de l’Aigua posa el focus en la preservació de les glaceres, essencials per al clima i el subministrament d’aigua dolça. En aquest context, l’empresa reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic.

Eficiència energètica

Depuradores d’Osona ha fet una aposta decidida per l’eficiència energètica i les energies renovables. A l’EDAR de Vic, la implantació d’un nou algoritme de control al procés biològic ha reduït el consum elèctric un 16% i la despesa en reactius un 6%. A més, s’han instal·lat turbo bufadors i agitadors amb rodaments magnètics per millorar l’eficiència energètica del sistema d’aireació.

S’han invertit 678.105 euros en plaques fotovoltaiques, que han generat 513 MWh anuals i han reduït en 321 tones les emissions de CO₂. A Centelles i Taradell, la instal·lació de 192 i 86 plaques solars ha permès produir 141 MWh i 39 MWh, respectivament. Per la seva banda, l’EDAR de Manlleu ha aconseguit que el 30% de la seva energia provingui de l’autoconsum solar.

També s’han impulsat depuradores naturals, que fan servir aiguamolls artificials i bacteris per tractar les aigües residuals sense necessitat d’energia. Aquest sistema eficient i de baix cost permet avançar cap a un model més sostenible.

Descarbonització

En el camí cap a la descarbonització, el biogàs generat a la depuradora de Vic ha produït 1.628 MWh, dels quals un 94% s’ha aprofitat per a motors de cogeneració. Això, sumat a una millor gestió dels fangs i a la compra d’energia renovable certificada, ha permès reduir un 35% la petjada de carboni de l’empresa.

Per optimitzar encara més la gestió energètica, Depuradores d’Osona ha implementat un sistema digital avançat (GMAO), que substitueix els processos en paper per una plataforma digital i millora l’eficiència en la presa de decisions.

Amb aquestes accions, Depuradores d’Osona consolida el seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat, contribuint a la protecció del medi ambient i a la preservació dels recursos naturals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *